Sportpark De Marken 81355 ES Almere

DamesNieuwsVoetbalInterview met Team Voetbal over meisjesvoetbal

26 maart 2024
12
1 (1)
WhatsApp-Image-2023-10-20-at-10.57.04_2cb56d74 (1)
DSC_0056
IMG-20240309-WA0023
WhatsApp Image 2024-03-23 at 11.17.44_f1c916b3
WhatsApp Image 2024-03-23 at 11.26.57_8dddf87a
DSC_0006
WhatsApp Image 2024-03-23 at 11.17.48_9176fa9c
DSC_0035
_DSC0097
_DSC0012
DSC_0004
_DSC0123
WhatsApp Image 2024-03-23 at 11.17.46_c65354ed

Interview met Team Voetbal over meisjesvoetbal

Het meisjes/vrouwen voetbal zit de laatste jaren ontzettend in de lift. Vooral de laatste 3 a 4 jaar worden er grote stappen gezet op dat vlak. De successen van het Nederlands dames elftal en Ajax vrouwen helpt daarbij, maar vooral doordat het meisjes/vrouwen voetbal de laatste jaren veel serieuzer wordt genomen.

FC Almere is daar geen uitzondering op. De laatste drie jaar is het aantal leden bij FC Almere aanzienlijk gestegen. Daar zitten ontzettend veel meisjes en vrouwen bij met talent. Niet alleen op een BVO niveau, maar ook binnen de club zelf worden meisjes gezien en ingedeeld naar niveau.

Inmiddels worden de vruchten van het ingezette beleid geplukt met verschillende hoogtepunten; zoals vier speelsters in de leeftijd van 11/12 jaar bij het KNVB jeugdplan, twee speelsters in de Ajax MO12 voorselectie, waarvan er één ook daadwerkelijk aangesloten is, gemixte teams in JO competities, een MO15 selectieteam met succes opgezet met dezelfde rechten en plichten als de JO selectieteams en een vrouwen1 selectieteam.

In een interview met Team Voetbal wordt uitgelegd hoe het in zijn werk gaat met het meisjes voetbal bij FC Almere.

 

Hoe is de professionalisering van het meisjesvoetbal bij FC Almere tot stand gekomen?
In 2020, tijdens corona, was het niet mogelijk om wedstrijden te spelen. We zijn toen vooral in de onderbouw, JO/MO 7 t/m 12, onderling gaan voetballen. Er waren best veel meisjes bij. In deze leeftijd doen veel meisjes fysiek niet onder voor jongens. Sterker nog ze zijn vaak verder in hun ontwikkeling. Omdat we iedereen bij elkaar zagen konden we ook makkelijker selecteren. We zijn in gesprek gegaan met de meisjes en de ouders/begeleiders hoe ze erover dachten om in JO teams te spelen.

Was het dan puur toeval dat jullie door Corona de potentie van meisjes zagen?
Nee zeer zeker niet, want er lag al langer een plan om meisjes met de potentie en de wil om beter te worden aan te laten sluiten bij de jongens. Het kwam alleen nog niet van de grond. De Corona periode heeft het proces wel een “boost” gegeven omdat er veel meer aandacht op de interne organisatie kwam te liggen. Een speerpunt bij de veranderingen binnen FC Almere was en is het professionaliseren van meisjes/vrouwenvoetbal. Het plan om te veranderen is een 3 tot 5 jaren plan die in de hele breedte van FC Almere zicht- en voelbaar is.

Hoe gaat dat professionaliseren van het meisjesvoetbal precies in zijn werk bij FC Almere?
Net als bij veel andere verenigingen hebben we een interne scouting. De Hoofd Jeugdopleidingen, trainers en Team Voetbal staan regelmatig langs de velden bij de meisjes. Daarnaast worden de meisjes teams zo nu en dan getraind door Team Voetbal, de HJO of andere trainers. Op deze manier blijven we op de hoogte van niveau en het talent van de meisjes. Zodra we zien of horen dat er meisjes zijn die meer uitdaging willen of nodig hebben gaan we in gesprek met het meisje en haar ouders/begeleiders. We leggen dan uit dat de mogelijkheid aanwezig is om aan te sluiten bij een JO team. Dat begint dan met meetrainen en zodra het meisje het leuk vindt, wordt er gesproken over hoe en op welke termijn ze eventueel aan zou kunnen sluiten bij een JO team. Ja je hoort het goed, ze moet het leuk vinden. Plezier staat namelijk bij FC Almere hoog in het vaandel. Zonder plezier komt het maximale er volgens ons niet uit. Zoals je hoort gaat het allemaal in goed overleg. We proberen het meisje te overtuigen dat het voor de ontwikkeling beter is om in een jongensteam te spelen op deze leeftijd, maar als ze dat niet wilt dan houdt het op en zal plezier altijd de boventoon voeren.

Is er een moment waarop de meisjes weer van de JO naar de MO teams gaan?
Jazeker die is er. We hebben in het beleid opgenomen dat een meisje in principe weer vanaf de MO13 bij de meisjes gaat aansluiten. In ons voetbalbeleid staat dat we vanaf de MO13 graag selectievoetbal bij de meisjes willen opstarten. De meisjes komen in principe allemaal weer bij elkaar en nemen de ervaringen mee die ze bij en met de jongens hebben opgedaan.  Veel weerstand, motorische ontwikkelingen, techniek, balbehandeling enzovoorts. Daarnaast merken we dat veel meisjes dan ook graag zelf weer met meisjes willen voetballen.

Dit is echter geen gegeven. Op het moment dat we denken dat het beter is voor een meisje om aangesloten te blijven bij een JO team of het meisje wil graag aangesloten blijven bij een JO team dan zullen we dit in onderling overleg ook altijd doen. We hebben daar ook al verschillende voorbeelden van.

Hoe ziet de verdere toekomst eruit wat betreft het meisjesvoetbal bij FC Almere?
We zijn afgelopen jaar gestart met het eerste officiële selectieteam bij de meisjes, de MO15-1. De beste meisjes in deze leeftijdsklasse zijn geselecteerd en vormen een 16-tal wat nu tussen 1ste klasse en hoofdklasse balanceert. Er zit heel veel potentie in dit team en er wordt verzorgd voetbal gepredikt.

Dit is na het inpassen van meisjes bij JO-teams de tweede grote en belangrijke stap geweest in de professionalisering. Het is dan ook heel leuk om de feedback te krijgen van trainers en supporters van tegenstanders dat er zulk verzorgd spel wordt gespeeld. We merken daarnaast ook de aantrekkingskracht van dit beleid. Zo is er een meisjes dat terug kwam van FC Utrecht aangesloten en wordt er al geïnformeerd door meisjes en ouders van andere verenigingen om zich bij ons aan te sluiten.

De volgende stappen die we volgend seizoen hopen te gaan maken zijn selectieteams bij de MO17 en MO13. We zouden dan in 3 leeftijdscategorieën selectie teams hebben. Hiermee zal het niveau van het meisjes voetbal verder omhoog gaan. We zijn ook actief op zoek naar trainsters voor onze selectie en breedtesport teams. Daarnaast willen we nog meer meisjes in de breedte inpassen in JO teams en zo nog meer gemengde teams creëren.

Sinds afgelopen seizoen hebben we een vrouwen 1 selectie team met een ervaren trainer. Dit team doet het goed en doet mee om promotie. Er zijn inmiddels voor het nieuwe seizoen veel nieuwe aanmeldingen bij de vrouwen zodat een 2e selectieteam en zelfs een MO20 team in zicht is. Dit zou de gehele doorstroming van het meisjes en vrouwen voetbal compleet maken. Want dan hebben we in iedere leeftijdsklasse meisjes/vrouwenteams.

Er is nog heel veel werk aan de winkel, maar we denken dat we in de gehele breedte meisjes- en vrouwen voetbal leuker en beter kunnen maken met dit beleid. De verwachting is dan ook dat FC Almere binnen 3 tot 5 jaar op elk niveau 3 of meerdere meisjes teams heeft, waarbij de selectie teams hoofdklasse niveau zouden kunnen spelen. Bij de vrouwen mikken we op een MO20 team dat mee zou kunnen in de 1ste klasse en een dames 1 dat in de 2e of misschien wel 1ste klasse kan komen.

Dat zijn beste hoge ambities. Is het een echt doel om deze niveaus aan te tikken?
Nee het is geen harde doelstelling, die luidt anders namelijk dat we iedereen bij FC Almere met veel plezier en in een veilige omgeving willen laten voetballen.  Dat neemt niet weg dat we ambities mogen hebben en die proberen na te streven.

 

Dank jullie wel voor dit leuke interview! We zijn een mooie weg ingeslagen zo te horen en de meiden komen bij FC Almere niets te kort.

Team Communicatie

Wil je lid worden van FC Almere?

FC Almere 2024 © Alle rechten voorbehouden.